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Exchange of a portion of annuity contract. An exchange of a portion of an annuity contract into a new 
annuity contract is treated as a tax-free exchange under section 1035 of the Code. Investment in the 
contract and basis are allocated according to cash value immediately prior to the exchange using the 
rules of sections 72 and 1031.  

ISSUES  

Under the facts stated below, is a direct transfer of a portion of the cash surrender value of an existing 
annuity contract for a new annuity contract issued by a second insurance company a tax-free exchange 
under § 1035 of the Internal Revenue Code? What is the basis under § 1035 and the investment in the 
existing contract under § 72 after the transfer? What is the basis under § 1035 and the investment in the 
new annuity contract under § 72?  

FACTS  

A owns Contract B, an annuity contract issued by Company B. A is the obligee under Contract B. A 
contracts with Insurance Company C to issue Contract C, a new annuity contract. A assigns 60 percent of 
the cash surrender value of Contract B to Company C to be used to purchase Contract C. At no time 
during the transaction does A have access to the cash surrender value of Contract B that is transferred by 
Company B to Company C and used to purchase Contract C. No consideration other than the cash 
surrender value of Contract B that is transferred from Company B to Company C will be paid in this 
transaction. The terms of Contract B are unchanged by this transaction, and Contract B is not treated as 
newly issued.  

LAW AND ANALYSIS  

Section 1035(a)(3) provides that no gain or loss shall be recognized on the exchange of an annuity 
contract for an annuity contract. Section 1.1035-1 of the Income Tax Regulations provides that the 
exchange, without recognition of gain or loss, of an annuity contract for another annuity contract under 
§ 1035(a)(3) is limited to cases in which the same person or persons are the obligee or obligees under 
the contract received in the exchange as under the original contract.  

The legislative history of § 1035 states that exchange treatment is appropriate for “individuals who have 
merely exchanged one insurance policy for another better suited to their needs and who have not actually 
realized gain.” H.R. Rep. No. 1337, 83d Cong., 2d Sess. 81 (1954). In Conway v. Commissioner, 111 
T.C. 350 (1998), acq., 1999-2 C.B. xvi, the Tax Court held that the direct exchange by an insurance 



company of a portion of an existing annuity contract to an unrelated insurance company for a new annuity 
contract was a tax-free exchange under § 1035. In that case, the transfer was made directly from the first 
insurance company to the unrelated insurance company, and none of the assets transferred in the 
transaction were received by the taxpayer.  

Section 1035(d)(2) references § 1031 for the rules to determine the basis of property acquired in a § 1035 
exchange. Section 1031(d) provides that property acquired in a § 1035 exchange has the same basis as 
that of the property exchanged, decreased by the amount of any money received by the taxpayer and 
increased by any gain (or decreased by any loss) recognized by the taxpayer on the exchange.  

Section 1.1031(d)-1 provides, in part, that in a § 1035 exchange the basis of the property acquired is the 
same as the basis of the property transferred by the taxpayer with proper adjustments to the date of the 
exchange. Section 1.1031(j)-1(c) provides that, in the case of a multiple exchange of properties, the basis 
of properties received is the “aggregate adjusted basis of the properties transferred,” which is then 
“allocated proportionately to each property received in the transaction.” Cf. Section 1.1031(j)-1(d) ex. 5 
(the basis of a single property transferred in a non-recognition transaction is allocated on a pro rata basis 
to the two properties received in the transaction). Section 1.61-6(a) echoes the allocation rule of 
§ 1.1031(d)-1, providing that when a part of a larger property is sold, the basis of the entire property is 
equitably apportioned among the parts, and the gain realized or loss sustained on the part sold is the 
difference between the selling price and the basis allocated to such part.  

Section § 72 governs the federal tax treatment of distributions from an annuity contract. When amounts 
received are not annuity payments, § 72(e)(6) defines the investment in the contract. (For purposes of 
§ 72(b), which applies to annuity payments, § 72(c)(1) defines the investment in the contract in a similar, 
but not identical, manner). Section 72(e) sets forth rules regarding the tax treatment of distributions from 
annuity contracts. Under § 72(e)(2), distributions that are not amounts received as an annuity, including 
withdrawals and partial surrenders, result in income to the contract holder to the extent of the earnings in 
the contract and then in a recovery of the contract holder's investment in the contract.  

After completion of the transaction, A still owns original Contract B, reduced in value to reflect the cash 
surrender value transferred to Company C for Contract C. A also owns new Contract C. Because the 
funds were transferred by Company B directly to Company C, A had no access to the funds during the 
transaction other than in the form of annuity contracts. Therefore, the transfer of a portion of Contract B to 
Company C for new Contract C is a tax-free exchange under § 1035. The continued existence of Contract 
B with its reduced cash value does not affect the tax-free character of the exchange.  

Under § 1035(d), A's basis in Contract B immediately before the exchange is allocated ratably between 
Contract B and Contract C based on the percentage of the cash value retained in Contract B and the 
percentage of the cash value transferred to purchase Contract C. A's investment in Contract B 
immediately before the exchange is allocated ratably between Contract B and Contract C based on the 
percentage of the cash value retained in Contract B and the percentage of the cash value transferred to 
purchase Contract C.  

HOLDINGS  

(1) The direct transfer by A of a portion of the cash surrender value of Contract B to Company C for 
Contract C is a tax-free exchange under § 1035.  

(2) After the transaction, pursuant to § 1035, A's basis in Contract C equals 60 percent of A's basis in 
Contract B immediately before the exchange. After the transaction, A's basis in Contract B equals 40 
percent of A's basis in Contract B immediately before the exchange.  



(3) After the transaction, pursuant to § 72, A's investment in Contract C equals 60 percent of A's 
investment in Contract B immediately before the exchange. After the transaction, A's investment in 
Contract B equals 40 percent of A's investment in Contract B immediately before the exchange.  

TREATMENT OF CERTAIN PARTIAL EXCHANGES  

Treasury and the Internal Revenue Service (the Service) are concerned that some taxpayers may enter 
into a partial exchange of a portion of one annuity contract for a new annuity contract as a means of 
reducing or avoiding tax that would otherwise be imposed under § 72(e). On August 18, 2003, Treasury 
and the Service published Notice 2003-51, 2003-33 I.R.B. , which announced that Treasury and the 
Service are considering whether to exercise the authority granted under § 72(e)(11) to promulgate 
regulations that would prescribe the tax treatment of these transactions. Notice 2003-51 provides interim 
guidance regarding the tax treatment of these transactions. Finally, Notice 2003-51 requests comments 
regarding the appropriate application of § 72(e)(11) to these transactions. Taxpayers should review 
Notice 2003-51 prior to entering into a partial exchange to determine whether their transaction is subject 
to the interim guidance provided by the notice.  

DRAFTING INFORMATION  

The principal author of this revenue ruling is Ann H. Logan of the Office of Associate Chief Counsel 
(Financial Institutions and Products). For further information regarding this revenue ruling, contact her at 
(202) 622-3970 (not a toll-free call).  

 


